Dicționar informatic

Dicționar informatic

 

Mic dicționar informatic: 6 termeni importanți de știut

 

Este un lucru binecunoscut faptul că trăim în era internetului și că orice afacere trebuie să aibă o prezență online. A fi online înseamnă prezentul iar viitorul (foarte apropiat) înseamnă a ști să te diferențiezi online de concurenții tăi.

Iată care sunt termenii pe care ți-i propunem într-un mic dictionar informatic pe care l-am realizat pentru tine.

Dicționar informatic: termeni importanți de știut

  1. Adresă IP

Aceasta reprezintă adresa reală a unui server conectat la internet. Cu alte cuvinte, ea reprezintă calea de acces către la acel server, la fel cum, spre exemplu, adresa fizică a unui magazin reprezintă calea de acces către acesta.

Însă, spre deosebire de o adresă fizică (ce conține orașul, strada, numărul etc), o adresă IP conține o secvență de patru numere cuprinse între 0 și 255, separate prin caracterul punct („.”).

Exemplu de adresă IP: 192.168.31.238.

Fiecare website existent este asociat unei adrese IP. Însă, deoarece adresele sunt dificil de reținut, a fost creat serviciul DNS (Domain Name Server) care are ca scop oferirea câte unui nume literal (domeniu web) fiecărei adrese IP (de exemplu: www.webstyle.md ).

          2. Bază de date

O bază de date este o colecție de informații și date puse într-un fișier. Bazele de date sunt compuse din înregistrări, iar fiecare înregistrare are, la rândul ei, mai multe câmpuri (care pot fi coloane de tabel).

Fiecare câmp de date conține informații efective (de exemplu: Nume, Prenume, Vârstă, Sex, Oraș etc).

O bază de date poate fi de real folos în marketing, atât timp cât conține informații actualizate despre clienții și potențialii clienți ai unui business.

            3. Browser

Unul din cei mai utilizați termeni din acest dictionar informatic este cel de browser sau browser web. În engleză „browse” înseamnă „a naviga”, ceea ce înseamnă că acest program te ajută să navighezi pe internet.

Acesta este un program utilizat pentru a accesa informațiile disponibile în mediul online. De obicei, acest program este disponibil gratuit și este existent pe orice calculator cu acces la internet.

Există mai multe browsere de internet pe piață, iar cele mai populare sunt: Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari.

           4. Domeniu web

Un domeniu web reprezintă denumirea literară a unei adrese IP, aceasta fiind calea de acces către un anumit website.

Deoarece adresele IP numerice sunt dificil de reținut, acestora le-au fost atribuite domenii literare, pentru a fi mai ușor de accesat de către browsere.

De exemplu, un domeniu web este: www.website.md 

Alegerea și achiziționarea unui domeniu web este unul din primii pași care se efectuează în cadrul procesului de realizare site.

               5. Hosting (găzduire web)

Termenul „hosting” înseamnă, în limba engleză, „găzduire” și se referă la un spațiu numit server, destinat stocării informațiilor virtuale.

Aceste informații pot fi, de exemplu, fișierele aferente unui website. Din acest motiv, fiecare website și magazin online trebuie să fie găzduit de către un astfel de server, oferit de către o companie de hosting. Însă, în același timp, există și anumite agenții web care oferă servicii de hosting.

               6. Formular din site

Orice website trebuie să permită vizitatorilor săi să comunice sau să transmită informații către administratorii acestuia. De aceea, una din cele mai accesibile căi de a transmite aceste informații este de a completa un formular.

Formularele pot fi realizate într-o gamă largă de moduri, în funcție de scopul acestora. Ele pot fi foarte scurte (formulare cu un singur câmp cum este, de exemplu, cel de abonare la newsletter) sau formulare foarte lungi (formulare care se întind pe mai multe pagini și care au zeci de câmpuri cum sunt, de exemplu, formularele folosite pentru sondaje sau cercetări de piață).

Orice formular trebuie să se încheie cu un buton de trimitere a datelor. Aceste date sunt procesate și trimise către o bază de date, stocată pe un server și accesibilă pentru administratorii website-ului respectiv.

Sperăm că informațiile din acest dictionar informatic să îți fie de folos și să le poți folosi în limbajul tău de zi cu zi! Te invităm să ne urmărești în continuare pentru noi informații care pot fi în folosul tău!

Pentru detalii mai amănunțite și pentru o scurtă lecție de IT  inclusiv si cu detalii referitor la crearea unui website  Webstyle este mereu disponibilă pentru o consultație gratuită.